Održan prvi dio POP UP faze projekta KORAK ZA PLES

POP UP je faza projekta KORAK ZA PLES u kojoj umjetnički sadržaj “uskače” u svakodnevni život mladih na mjesta u kojima borave s ciljem mijenjanja svakodnevice na bolje, angažiranije, progresivnije. Kroz formate otvorenih razgovora nakon predstava želja je potaknuti mlade na promišljanje o njihovim potrebama, kulturnim nedostacima u gradu i o novim idejama o stvaranju uvjeta za kvalitetniji kulturni život mladih.

   

Događanje se održalo 25.4.2022. 11:30 - 13:00 u Gimnaziji Bjelovar, a provedene su dvije povezane aktivnosti:

 "Predstava koja nastaje” - Nomadska plesna akademija Hrvatska 

Moderirani razgovor s umjetnicima, mladima i ostalom publikom nakon predstave, vodit će prof. Nikolina Marinić na temu:  “Nedostatak kulturno umjetničkog sadržaja za mlade u Bjelovaru” 

PREDSTAVA KOJA NASTAJE

Projekt “Predstava koja nastaje” odvija se u suradnji Nomadske plesne akademije Hrvatska i dugogodišnjih partnera organizacija, kao i nekih novih suradnika. Ideja projekta je da tijekom više rezidencijalnih boravaka diljem Hrvatske, a u ovom slučaju u Bjelovaru od 20.4. - 25.4., radimo na predstavi koja nastaje u novim uvjetima suradnje,  metodama ne-hijerarhijskih odnosa te iznalaženjem novih način i oblika ne samo koprodukcija nego i umjetničkih suradnji i stvaranja novih metoda rada koje podrazumijevaju prvenstveno zajedničko bivanje u kreativnom procesu, osluškivanje grupe i rad bez hijerarhijskih odnosa u kreaciji. „Predstava koja nastaje“ nastaje kroz niz rezidencija koje se odvijaju unutar različitih lokalnih zajednica. Koautorstvo podrazumijeva da su svi sudionici jednako važni voditelji procesa rada te se mijenjaju u vodstvu kreacije i umjetničkog stvaralaštva. Nomadska plesna akademija okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike koji djeluju na području suvremenog plesa u Hrvatskoj i kojoj je cilj decentralizacija i jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem nacionalnom društvenom kontekstu.

Sudionici rezidencije dolaze iz različitih gradova Hrvatske: Splita, Zagreba, Karlovca, Rijeke i Bjelovara.

Umjetnici: Aleksandra Janeva Imfeld, Tamara Curić, Koraljka Begović, Melita Spahić Bezjak, Mia Kevo, Irma Unušić, Nives Soldičić, Marin Živković, Saša Fistrić

Rezidenciju podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb.

Veliko hvala Gimnaziji Bjelovar koja nam je velikodušno ustupila prostor škole za potrebe rada!

Nakon izvedbe rada u nastajanju "Predstave koja nastaje održao se prilično aktivan razgovora svih prisutnih. Profesorica Nikolina Marinić, ujedno i moderatorica razgovora napisala je osvrt:

"U razgovoru su učenici drugih i četvrtih razreda gimnazije zaključili da u Bjelovaru postoje određeni kulturni sadržaji u kojima mogu sudjelovati uglavnom kao publika, no pitaju se u kojoj su mjeri oni doista prikladni za mlade. Izrazili su da im nedostaju sadržaji u kojima se mogu umjetnički izražavati ravnopravno sudjelujući u stvaralačkom procesu. Zaključili su u kojoj sve mjeri bavljenje umjetnošću utječe na oblikovanje njihovih zdravih navika, stavova i razmišljanja te da je ono nužno kako bi se razvili u pojedince koji kreativno i ispunjeno promišljaju o svojoj lokalnoj zajednici i budućnosti u njoj. Zabrinuti su radi nerazumijevanja za njihove stvaralačke potrebe (koje nije, radi formalnih zahtjeva kurikuluma, moguće ostvariti u redovnom školovanju) i pitaju se koliko njih zapravo ima potencijala i za profesionalno bavljenje umjetnošću, no njihove sposobnosti ostaju neotkrivene. Zaključili su da im nedostaje podrška lokalne zajednice i da ih nitko ne doživljava ozbiljno.” 

Vizual: Hana Tintor
© 2024 Shooma
chevron-down