KORAK ZA PLES 2022.

KORAK ZA PLES je projekt koji približava suvremeni ples mladim osobama 

srednjoškolske dobi na području grada Bjelovara. 

Kroz različite aktivnosti projekt želi potaknuti razvijanje angažirane publike, 

povezati se s mladima, otkriti im dobrobiti suvremenog plesa za svakodnevni život 

i potaknuti na stvaralačke procese. 

Projekt se odvija u partnerstvu Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar 

i Umjetničke organizacije SHOOMA uz podršku Ministarstva kulture i medije RH. 

Svim aktivnostima koje su se odvijale u sklopu projekta Korak za ples u 2022. godini započelo je obećavajuće putovanje suvremenog plesa među srednjoškolskim uzrastom (ali i šire) u gradu Bjelovaru (također i šire jer su bili uključeni i mladi koji žive u drugim gradovima županije). Raznovrsnim programom dotaknuti su mnogi, kroz pristup imaginaciji i zaigranosti zaintrigiralo se, opustilo i nasmijalo čak i najtvrđe učenike_ce, omogućavajući im nove načine gledanja i sudjelovanja u izvedbenim umjetnostima. Podrškom Ministarstva kulture i medija RH ovaj pomno i detaljno građen projekt pridonosi ne samo osobnom razvoju mladih ljudi, već kroz njihovo upoznavanje sa suvremenim plesom stvara nove generacije gledatelja umjetničkih sadržaja ali također ima za cilj poticati na stvaranje umjetnosti i kreaciju općenito.

VRIJEME ODRŽAVANJA  5.4. - 30.9.2022.

Popis održanih aktivnosti

TEEN GENERATOR RADIONICE

5.4. Medicinska škola (12,30 - 16,30)

17 učenika/ca

3 profesorice

1.razred SŠ / smjer farmaceuti 

7.4. Gimnazija Bjelovar (12,30 - 16,30)

20 učenika/ca

1.i 2. razredi SŠ

1 profesorica Glazbene kulture 

1 pedagoginja

  • novinarska grupa 

25.4. POP UP FAZA 1.dio 11:30 - 13:00

Mjesto događanja: Gimnazija Bjelovar (kupola)

 "Predstava koja nastaje” - Nomadska plesna akademija Hrvatska 

Moderirani razgovor s umjetnicima, mladima i ostalom publikom nakon predstave, vodit će prof. Nikolina Marinić na temu: “Nedostatak kulturno umjetničkog sadržaja za mlade u Bjelovaru” 

PREDSTAVA KOJA NASTAJE

Projekt “Predstava koja nastaje” odvija se u suradnji Nomadske plesne akademije Hrvatska i dugogodišnjih partnera organizacija, kao i nekih novih suradnika. Ideja projekta je da tijekom više rezidencijalnih boravaka diljem Hrvatske, a u ovom slučaju u Bjelovaru od 20.4. - 25.4., radimo na predstavi koja nastaje u novim uvjetima suradnje,  metodama ne-hijerarhijskih odnosa te iznalaženjem novih način i oblika ne samo koprodukcija nego i umjetničkih suradnji i stvaranja novih metoda rada koje podrazumijevaju prvenstveno zajedničko bivanje u kreativnom procesu, osluškivanje grupe i rad bez hijerarhijskih odnosa u kreaciji. „Predstava koja nastaje“ nastaje kroz niz rezidencija koje se odvijaju unutar različitih lokalnih zajednica. Koautorstvo podrazumijeva da su svi sudionici jednako važni voditelji procesa rada te se mijenjaju u vodstvu kreacije i umjetničkog stvaralaštva. Nomadska plesna akademija okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike koji djeluju na području suvremenog plesa u Hrvatskoj i kojoj je cilj decentralizacija i jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem nacionalnom društvenom kontekstu.

Sudionici rezidencije dolaze iz različitih gradova Hrvatske: Splita, Zagreba, Karlovca, Rijeke i Bjelovara. 

Umjetnici: Aleksandra Janeva Imfeld, Tamara Curić, Koraljka Begović, Melita Spahić Bezjak, Mia Kevo, Irma Unušić, Nives Soldičić, Marin Živković, Saša Fistrić.

Rezidenciju podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb.

Veliko hvala Gimnaziji Bjelovar koja nam je velikodušno ustupila prostor škole za potrebe rada!

20.5. RADIONICA SUVREMENOG PLESA (12 - 13h)

         Dan škole Gimnazija Bjelovar 

         Voditeljica radionice: Irma Unušić

         Broj sudionica_ka: 25

6.- 8.9. TAJNI VRT REZIDENCIJA 

Gimnazija Bjelovar

Voditeljice rezidencije: Anna Javoran, Irma Unušić

Broj sudionika_ca: 15

Ovom umjetničkom rezidencijom obogaćen je proces stvaranja same predstave aktivnim uključivanjem mladih osoba u taj proces. Predstava Tajni vrt premijerno je izvedena 25.10.2022. u Medicinskoj i Komercijalno-trgovačkoj školi Bjelovar.

30.9. POP UP FAZA 2. dio

Mjesto: Skate park kod IV.OŠ.

 (u slučaju kiše događaj će se održati u Domu učenika srednjih škola Bjelovar) 

17:00h Plesna predstava Bazen u dvorištu, umjetnički kolektiv Škvadra

17:45h Razgovor s publikom, moderatorica prof. Nikolina Marinić

BAZEN U DVORIŠTU je site-specific izdanje kazališne plesne predstave ‘’BAZEN’’ Umjetničke organizacije Škvadra. Nakon premijere na jesen 2020. i niza repriznih izvedbi, 29. travnja 2021. Škvadra prvi put seli Bazen u dvorište Zagrebačkog plesnog centra, zatim 12. rujna 2021. u park u Humu na Sutli, a 30. rujna 2022. putuje u Bjelovar! Ideja koju smo koristili kao pokretač rada na predstavi dolazi iz jednog dvorišta prekrivenog betonskim ostacima razrušene skejterske skulpture: SC Pool. Suosjećanje s urbanim umjetnicima, njihovom pozicijom u lokalnim zajednicama te nedostatkom adekvatnog prostora za rad i susrete mladih u gradu, potaknulo nas je na ovo istraživanje. Umjetnički proces predstave posvećujemo izgubljenim prostorima, ljudima koji su u njima nekoć boravili i svima koji se ovoj priči prepoznaju ili im budi znatiželju. Pružila nam se prilika da predstavu iz kazališta preselimo natrag u dvorišta i parkove - s drugačijom lokacijom i poviješću, ali s istim žarom za oživljavanje tih prostora. Tamo gdje preselimo Bazen, tamo pokušavamo izgraditi novu skulpturu pokretom, zvukom, letom, pogledom, zrakom, sjećanjem, padom, susretom.

Plesačice: Marta Habulin, Eva Kocić, Margareta Firinger, Ema Kani

Glazba: Ivan Marojević

Koreografija: Šimun Stankov, Ema Crnić

Produkcija: Una Štalcar Furač

Fotografija: Matija Smuk (BAZEN / Hum na Sutli, 12.9.2021.)

20:00h Koncert banda “Cura i dečko”

Mjesto događanja: OKA BAR

Oni su Vanesa Petrac i Ivan Marojević. 

"cura i dečko", adam i eva hrvatske nezavisne scene, već 6 godina puštaju selo neka priča.  

No, ne vjerujte singlovima, ovaj dvojac se voli tvrdo! Na njihovim se koncertima, u maniri elektronskog partyja #snogenanogu gaze sve pretenzije i nesigurnosti. U showu prolaze hrpe likova, osjećaja i plesnih pokreta, a zaraznu dobru vibru darežljivo i vrlo vješto prenose na svoju publiku. Otvoreno simpatiziraju i podržavaju LGBTQIA+ zajednicu. Jedinstvenim #dawless pristupom elektronskoj glazbi, bliži su Jean Michelleu Jarru nego današnjim DJ-evima, ali autentična karizma frontwomane kreše sve predrasude oko jednoličnosti ovog često neshvaćenog žanra. Zagarantiran izlazak iz komfor zone, siguran prostor za ples i trbuh pun smijeha čine ovaj par najučinkovitijim elektro-trubadurima u službi hrvatskog naroda i šire.

POPIS suradničkih ustanova i objekata s kojima su se provodile aktivnosti projekta:  

  • Gimnazija Bjelovar
  • Medicinska škola Bjelovar 
  • Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
  • Oka bar 

GENERALNI OSVRT

Suvremena plesna umjetnost i dalje je poprilično “nevidljiva” umjetnost naspram drugih umjetnosti te je stoga izuzetno potrebno pronaći i razviti razne oblike programa i načina prezentacije kojima će doprijeti do javnosti, ovim projektom želimo pokrenuti promjenu. U gradu Bjelovaru, a također i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji suvremeni ples je posebno vrlo rijetka pojavnost, gotovo nepostojeća. 

Zbog nedostatka ovakvih profesionalnih umjetničkih djelovanja suvremenog plesnog teatra na području grada Bjelovara program „Korak za ples“ imao je utjecaja na umjetničko i kulturno okruženje mladih, a potom i svih građana grada Bjelovara, županije, a tada i na svim ostalim područjima njezinog djelovanja. 

Svim aktivnostima koje su se odvijale u sklopu projekta Korak za ples u 2022. godini započelo je obećavajuće putovanje suvremenog plesa među srednjoškolskim uzrastom (ali i šire) u gradu Bjelovaru (također i šire jer su bili uključeni i mladi koji žive u drugim gradovima županije). Raznovrsnim programom dotaknuti su mnogi, kroz pristup imaginaciji i zaigranosti zaintrigiralo se, opustilo i nasmijalo čak i najtvrđe učenike_ce, omogućavajući im nove načine gledanja i sudjelovanja u izvedbenim umjetnostima. Podrškom Ministarstva kulture i medija RH ovaj pomno i detaljno građen projekt pridonosi ne samo osobnom razvoju mladih ljudi, već kroz njihovo upoznavanje sa suvremenim plesom stvara nove generacije gledatelja umjetničkih sadržaja ali također ima za cilj poticati na stvaranje umjetnosti. 

MODERIRANI RAZGOVORI - KITCHEN TABLE SESSIONS

Nakon obje pop up faze i dva izvedena umjetnička rada organizirali su se aktivni i moderirani razgovori s mladima, s publikom koja je imala za cilj aktiviranje angažiranog promišljanja, a time razvijanje angažirane publike. Razgovori su vrlo uspješno provedeni. Razgovori su bili  interaktivni, opušteni i pružali su priliku mladima da izraze svoje mišljenje, progovoraju o temama koje ih zanimaju i vezane uz u radove koje su vidjeli. Razgovorimas su se mladi bolje upoznali s umjetnicima i procesima rada. Razgovore je moderirala dramska pedagoginja i profesorica hrvatskog jezika Nikolina Marinić.

Osvrt na POP UP 1. fazu: 

Tijek same predstave odabrali su naši učenici nasumično poslagujući određene dijelove predstave, dok su teme razgovora koje je vodila prof. Nikolina Marinić vođene na način da bi potaknule mlade na promišljanje o njihovim potrebama i kulturnim nedostacima u gradu, ali i o novim idejama o stvaranju uvjeta za kvalitetniji kulturni i umjetnički život mladih te je cilj istoga bio potaknuti učenike da kroz svoju slobodu izražavanja i kreativnost pronađu svoje skrivene talente ili ih bez ustručavanja podijele sa svima. (Gimnazija Bjelovar)

Osvrt na moderirane razgovore, napisala Nikolina Marinić:

"U razgovorima su učenici zaključili da u Bjelovaru postoje određeni kulturni sadržaji u kojima mogu sudjelovati uglavnom kao publika, no pitaju se u kojoj su mjeri oni doista prikladni za mlade. Izrazili su da im nedostaju sadržaji u kojima se mogu umjetnički izražavati ravnopravno sudjelujući u stvaralačkom procesu. Zaključili su u kojoj sve mjeri bavljenje umjetnošću utječe na oblikovanje njihovih zdravih navika, stavova i razmišljanja te da je ono nužno kako bi se razvili u pojedince koji kreativno i ispunjeno promišljaju o svojoj lokalnoj zajednici i budućnosti u njoj. Zabrinuti su radi nerazumijevanja za njihove stvaralačke potrebe (koje nije, radi formalnih zahtjeva kurikuluma, moguće ostvariti u redovnom školovanju) i pitaju se koliko njih zapravo ima potencijala i za profesionalno bavljenje umjetnošću, no njihove sposobnosti ostaju neotkrivene. Zaključili su da im nedostaje podrška lokalne zajednice i da ih nitko ne doživljava ozbiljno.”

Partneri u projektu: CUK Bjelovar i UO SHOOMA

Suradnici: Nikolina Marinić, Nomadska plesna akademija Hrvatska, Škvadra kolektiv, Cura i dečko, Šuma crew, Oka bar, Bjelovarsko kazalište

Vizual: Hana Tintor

Fotografije: Delimir Hrestak

Podrška: Ministarstvo kulture i medije RH

 

© 2024 Shooma
chevron-down