TAJNI VRT (14+)

Predstava Tajni vrt izvodi se kao multisenzorno dijeljeno iskustvo u formatu pop up plesne predstave za učenike i učenice srednjih škola, a odvija se u samim učionicama. Baveći se pojmom sigurnog mjesta, cilj rada nalazi se u poticanju svjesnosti i na produbljivanju i promjeni percepcije svakodnevnog prostora kod mlade publike iznad 14 godina. Putujući školskim učionicama, dolaskom u njihov prostor (umjesto njihovog izmiještanja) jasnije se tematizira povezanost pojedinca s njegovom okolinom, njegov odnos prema njoj i načini na koji se nosi sa njenim izazovima. Na ovaj način, također se povećava dostupnost umjetničkog sadržaja za mlade te se kroz pomno osmišljenu formulaciju predstave i postavku prostora (dijeljeno iskustvo) učenici upoznavaju s ne-klasičnim formama izvedbene umjetnosti i suvremenim plesom. 

*Tekstovi korišteni u predstavi anoniman su materijal koji je nastajao na radionicama s mladima u Gimnaziji i Komercijalno trgovačkoj školi u Bjelovaru te Dramskoj školi u Rønne, Danska.

Projekt Tajni vrt započeo je na TOUCH/ed umjetničkom laboratoriju na Kliker festivalu u Varaždinu u Hrvatskoj u listopadu 2020. godine u organizaciji Generator Platforme. Tom prilikom oformljen je autorski tim predstave: Anna Javoran, Sabrina Fraternali i Irma Unušić nastavljaju sa radom na Generator umjetničkoj rezidenciji u Trentu u ljeto 2021. te potom na Island Connect rezidencijama u Cresu (svibanj 2022.) i na otoku Bornholm, u Danskoj (rujan 2022.).

Cilj Tajnog vrta je posjećivanje svakodnevnih prostora i transformiranje istih za publiku kroz doživljaj izvedbe. Kroz rad s ciljanom dobnom skupinom na radionicama u Bjelovaru i Danskoj bila je osjetna njihova otuđenost od vlastitog prostora: shvaćajući školu kao ne-sigurno mjesto, za utočištem su posezali drugim ljudima, što nam je produbilo želju da im otvorimo nove prostore i mogućnosti unutar njih, da im ponudimo novi način na koji mogu biti u kontaktu sa svojim potrebama unutar tog prostora. Rad s njima uvelike je usmjerio strukturu rada: kroz igre, sjećanja, ilustracije igramo se sa konkretnošću i apstraktnošću pojma intimnog, tajnog, sigurnog prostora - ohrabrujemo na pronalazak i prizivanje Tajnog vrta kad im je potrebno: prostora u kojem se može biti ono što jesu, gdje nisu osuđivani, gdje ne ovise o drugima, gdje osjećaju slobodu rasti i napredovati. 

Koncept i koreografija: Sabrina Fraternali, Anna Javoran, Irma Unušić

Izvedba: Anna Javoran, Irma Unušić

Vizual i ilustracije: Hana Tintor

Kostimografija: Stella Leboš

Glazba: Samuel Arnold Keane, Vanesa Petrac, Ivan Marojević

Produkcija: SHOOMA

Financijska podrška: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Bjelovar

Podrška: Generator Platform

Predstava je nastala u okviru projekta Island connect (Otočka veza), podržanog kroz EU program Kreativna Europa

© 2024 Shooma
chevron-down