KORAK ZA PLES zaokružen POP UP događanjem za mlade

Plesno-glazbeni događaj za mlade u sklopu projekta KORAK ZA PLES pod nazivom POP UP FAZA održao se 30.9.2022. na dvije lokacije:

Mjesto: Skate park kod IV.OŠ.

17:00h Plesna predstava Bazen u dvorištu, umjetnički kolektiv Škvadra

17:45h Razgovor s publikom, moderatorica prof. Nikolina Marinić

Mjesto: OKA BAR

20:00h Koncert banda “Cura i dečko”

KORAK ZA PLES je projekt koji približava suvremeni ples mladim osobama  srednjoškolske dobi na području grada Bjelovara. Kroz različite aktivnosti projekt želi potaknuti razvijanje angažirane publike, povezati se s mladima, otkriti im dobrobiti suvremenog plesa za svakodnevni život i potaknuti na stvaralačke procese. 

Projekt se odvija u partnerstvu Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Umjetničke organizacije SHOOMA uz podršku Ministarstva kulture i medije RH. Kreatorica i voditeljica projekta je Irma Unušić, samostalna plesna umjetnica i umjetnička direktorica organizacije SHOOMA. 

Vizual projekta osmislila je vizualna umjetnica Hana Tintor.

Fotografije: Delimir Hrestak

Svim aktivnostima koje su se odvijale u sklopu projekta Korak za ples u 2022. godini započelo je obećavajuće putovanje suvremenog plesa među srednjoškolskim uzrastom (ali i šire) u gradu Bjelovaru (također i šire jer su bili uključeni i mladi koji žive u drugim gradovima županije). Raznovrsnim programom i aktivnostima dotaknuti su mnogi, kroz pristup imaginaciji i zaigranosti zaintrigiralo se, opustilo i nasmijalo čak i najtvrđe učenike_ce, omogućavajući im nove načine gledanja i sudjelovanja u izvedbenim umjetnostima. Podrškom Ministarstva kulture i medija RH ovaj pomno i detaljno građen projekt pridonosi ne samo osobnom razvoju mladih ljudi, već kroz njihovo upoznavanje sa suvremenim plesom stvara nove generacije gledatelja umjetničkih sadržaja ali također ima za cilj poticati na stvaranje umjetnosti i kreaciju općenito.

DETALJNIJE O PREDSTAVI I KONCERTU (30.9.2022.)

BAZEN U DVORIŠTU je site-specific izdanje kazališne plesne predstave ‘’BAZEN’’ Umjetničke organizacije Škvadra. Nakon premijere na jesen 2020. i niza repriznih izvedbi, 29. travnja 2021. Škvadra prvi put seli Bazen u dvorište Zagrebačkog plesnog centra, zatim 12. rujna 2021. u park u Humu na Sutli, a 30. rujna 2022. putuje u Bjelovar! Ideja koju smo koristili kao pokretač rada na predstavi dolazi iz jednog dvorišta prekrivenog betonskim ostacima razrušene skejterske skulpture: SC Pool. Suosjećanje s urbanim umjetnicima, njihovom pozicijom u lokalnim zajednicama te nedostatkom adekvatnog prostora za rad i susrete mladih u gradu, potaknulo nas je na ovo istraživanje. Umjetnički proces predstave posvećujemo izgubljenim prostorima, ljudima koji su u njima nekoć boravili i svima koji se ovoj priči prepoznaju ili im budi znatiželju. Pružila nam se prilika da predstavu iz kazališta preselimo natrag u dvorišta i parkove - s drugačijom lokacijom i poviješću, ali s istim žarom za oživljavanje tih prostora. Tamo gdje preselimo Bazen, tamo pokušavamo izgraditi novu skulpturu pokretom, zvukom, letom, pogledom, zrakom, sjećanjem, padom, susretom.

Plesačice: Marta Habulin, Eva Kocić, Margareta Firinger, Ema Kani

Glazba: Ivan Marojević

Koreografija: Šimun Stankov, Ema Crnić

Produkcija: Una Štalcar Furač

KONCERT CURA I DEČKO

Oni su Vanesa Petrac i Ivan Marojević. 

"cura i dečko", adam i eva hrvatske nezavisne scene, već 6 godina puštaju selo neka priča.  

No, ne vjerujte singlovima, ovaj dvojac se voli tvrdo! Na njihovim se koncertima, u maniri elektronskog partyja #snogenanogu gaze sve pretenzije i nesigurnosti. U showu prolaze hrpe likova, osjećaja i plesnih pokreta, a zaraznu dobru vibru darežljivo i vrlo vješto prenose na svoju publiku. Otvoreno simpatiziraju i podržavaju LGBTQIA+ zajednicu. Jedinstvenim #dawless pristupom elektronskoj glazbi, bliži su Jean Michelleu Jarru nego današnjim DJ-evima, ali autentična karizma frontwomane kreše sve predrasude oko jednoličnosti ovog često neshvaćenog žanra. Zagarantiran izlazak iz komfor zone, siguran prostor za ples i trbuh pun smijeha čine ovaj par najučinkovitijim elektro-trubadurima u službi hrvatskog naroda i šire.

Dođite po dozu serotonina! 

© 2023 Shooma
chevron-down