O nama

SHOOMA [‘ʃumʌ/šuma/forest] je umjetnička organizacija koja vjeruje u transformativnu moć umjetnosti. Inspirirana šumom, kao savršenom ekološkom tvornicom, zamišljena je kao kreativna tvornica u kojoj se susreću i igraju plesna umjetnost s različitim umjetničkim područjima s ciljem stvaranja raznovrsnih inovativnih umjetničkih formata. Polazi od tijela, pokreta i plesa kao inspiracijskog momenta i pristupa stvaranju sadržaja s fokusom na mladu publiku. 

Umjetnički formati koji su nastajali od početka djelovanja su:

  • plesne predstave
  • site-specific predstave
  • mali izvedbeni formati
  • scenska događanja
  • online kreativni sadržaj
  • projekt razvoja publike
  • raznovrsne radionice za djecu, mlade, obitelji i odrasle

Pokretačka snaga organizacije je umjetnička voditeljica Irma Unušić koja održava vizionarsko-motivacijsku ulogu. U kreativnom vodstvu tu je i zamjenica Tea Maršanić koja dodatno osnažuje pokretačku snagu. SHOOMA djeluje kao kolektiv u kojem suradnici stvaraju i izvedbeno ostvaruju raznovrsni umjetnički sadržaj za djecu i mlade isprepleten igrom i umjetnosti. 

Organizacija je osnovana 2017. godine u Bjelovaru te od tada doprinosi popularizaciji suvremenog plesa na području grada i okolice. Osim na lokalnoj i nacionalnoj razini djeluje je i međunarodno. Iako je najveći fokus rada stavljen na mladu publiku, djeci i mladima neovisno o godinama sav sadržaj nastojimo promišljati kako bi dotakli srca svih. 

Vizija organizacije je stvarati inovativna, inspirativna, visokokvalitetna i dobno prilagođena izvedbeno-umjetnička iskustva. Slijedi razigranost i pomnu promišljenost u stvaranju sadržaja koji ima za cilj doprinijeti kvaliteti života djece i mladih pa tako posljedično, njihovim obiteljima koristeći umjetnost i kreativnost kao sredstvo za poboljšanje dobrobiti djece, mladih i odraslih, jačanje međusobnih odnosa, samopouzdanje i poticanje razvoja.

Manifest

SHOOMA voli obgrliti.

Voli otkrivati.
Mijenja se.
Ona čuva.
Autentična.
Kreativna.
Znatiželjna.
Odvažna.
Hrabra.

SHOOMA je mjesto za tebe i mene, nastaje za nas i iz nas.
Voli ples jer može reći i više od riječi.
Stvorena da udomi sve voljeno, zamišljeno.
Da ostvari!

SHOOMA je za igru i umjetnost.
Igra je umjetnost i umjetnost je igra.
Razigrano stvaramo umjetnost. 

Umjetnost nas razigra, a razigravanje nas čini punima, zaokupljenima, ispunjenima.
Ples je kao zaigrano gibanje tijela, a umjetnost je trenutak u kojem osjetimo da nam zaigranost čini dobro.
Igru pronalazimo u tijelu, pokretu, plesu, riječima, mislima, crtežu, zvuku i svakom ljudskom i prirodnom djelovanju. 

Naše igre pretvaramo u predstave, projekte i razne formate za male i velike.
Naše igre pretvaraju se u mjesta za vas.

SHOOMA pokreće tvoju kreativnost. 

Iz ljubavi prema svijetu.

Irma Unušić

umjetnička voditeljica
Irma Unušić rođena je 1989. godine. Profesionalno plesno obrazovanje stječe u Umjetničkoj školi Franje Lučić (2014.) u Velikoj Gorici. Studirala je Predškolski odgoj (2011.) na Učiteljskom fakultetu i Etnologiju i kulturnu antropologiju (2015.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U svom djelovanju usmjerava se prema istraživanju, stvaranju i motiviranju u području suvremenog plesa. Svoj prvi koreografski rad prikazuje na festivalu Platforma.hr (2013.) unutar projekta TASK. Umjetničku organizaciju SHOOMA osniva u ljeto 2017. s glavnim cilj stvaranja umjetničkog sadržaja za djecu i mlade s velikim naglaskom na inovativne forme koje podržavaju interaktivnost. Surađuje s DIVERT kolektivom gdje širi svoje polje djelovanja na inkluzivni ples. Kao plesna umjetnica sudjeluje u tri cjelovečernje predstave (Octet Stream, Nukleon i Bella Ciao) i jednom kratkom radu (Ima li magije). Irma Unušić svoje umjetničko djelovanje usmjerava na razvoj plesnog kazališta za mladu publiku sudjelujući u raznim međunarodnim projektima i rezidencijama (Generator platform, Kliker platforma, Teen Generator, Touch/ed residency, Island connect). Predstava Astronauti u režiji Maje Zećo (2018.) su prva predstava za djecu u produkciji SHOOMe u kojoj ima ulogu koreografkinje i izvođačice. Još jedan važan naglasak u svom radu postavlja na polje popularizacije suvremenog plesa na području grada Bjelovara i županije kroz razne programe. Od prosinca 2020. godine članica je Upravnog odbora strukovne Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH).

Marko Čavlović

producent
Marko Čavlović završio je prijediplomski studij Produkcije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno je student druge godine diplomskog studija Produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti na istoj akademiji gdje razvija svoj diplomski projekt kojem je u fokusu umjetnost performansa. Bio je sudionik međunarodnog showcasea Mladinskog kazališta u Ljubljani i jedan od sudionika internacionalnog masterclassa “Why Theater is a Political Art in itself?” održanog u Bruxellesu. Izvršni je producent predstave “Migracija zraka” autorica Jovane Zelenović, Margarete Firinger i Waitherae Schreyeck. Osim studiranja, volontirao je prvo kao član, a zatim i kao voditelj tima Public Relations u najvećoj hrvatskoj studentskoj udruzi – eSTUDENT.

Godišnja izvješća

© 2024 Shooma
linkchevron-downplus-circle